• Jan van der Molen Ridder in de Orde van Oranje Nassau

  30 jul 2020 Beheerder
  |
  • 0
 • Op zaterdag 4 juli werd Jan van der Molen van de Enschedese honk- en sofbalvereniging Tex Town Tigers door wethouder Niels van den Berg onder grote belangstelling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De “sportman in hart en nieren” vormde al sinds 1982 een pijler waarop de Tex Town Tigers konden bouwen.
  Zowel regionaal als nationaal wist Jan zijn grote kennis te gebruiken om opleidingen vorm te geven om gedurende 38 jaar vele internationals en teamkampioenschappen af te leveren. Dames die deelnamen aan Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Van der Molen was ook de initiatiefnemer van de eerste Nederlandse LOOT- softbalschool.
  In de vele jaren waarin Jan tezamen met zijn echtgenote Ria de coaching inhoud gaf bij de senioren en in de latere jaren bij de jeugd, wist hij diverse Nederlandse kampioenschappen binnen te halen.
  Daarnaast had Jan een groot organisatorisch vermogen om nationale en internationale toernooien vorm te geven. Via het jaarlijkse beeballtoernooi dat al voor de 19e keer georganiseerd werd, maar dat door het Coronavirus dit jaar niet doorging, kunnen kinderen uit de groepen 4 kennismaken met de voorloper van  honk- en softbal.
  Als één van de Mastenbroektoernooi-commissieleden, waar Jan gedurende 24 jaar al zijn bijdrage aan levert, had hij het EK in 2000 en het WK voor softbal junioren in 2007 op de velden van TTT aan de Kotkampweg perfect georganiseerd. Wethouder Van den Berg merkte trots op dat het WK dat voor het eerst in Europa respectievelijk in Enschede werd georganiseerd als een huzarenstukje werd bestempeld. Dit doordat het toernooi in vier maanden tijd georganiseerd werd.

  Voorafgaand aan dit heuglijke feit richtte Nadine Marinus het woord tot Jan van der Molen. In een fijne speech gaf Nadine aan dat vele (oud)spelers, vrienden, trainers/coaches waarmee Jan heeft samengewerkt het enorm hebben gewaardeerd dat hij gedurende vele jaren de statistieken van softbal 1 heeft bijgehouden. Als dank bood zij hem dan ook een prachtig boekwerk aan met de herinneringen die velen aan Jan hadden.

  N.B. De Tigers zijn met de benoeming van Jan van der Molen uniek. De vereniging kent met Bertil Haage en Joop Hassink drie “ridders”.

 • Met dank aan fotograaf Rob Elsjan

 • Huis aan huis artikel

 • Tubantia artikel