De Olympische droom spat voor het Nederlandse softbalteam uit elkaar. Emotioneel afscheid van Rebecca Soumeru.
wedstrijddag 1:
De wedstrijd tegen Zuid Afrika was van korte duur. Nederland had slechts 4 innings nodig om respectievelijk 1x, 8x, 2x en 0x te scoren. De 12 hits leverden 11 punten op. Oud- TTT-er Britt Vink met 3 uit 3 en Dinet Oosting met 2 uit 2 en Virginie Anneveld met 2 uit 3 lieten op de goede momenten de honkslagen van de knuppel komen en hadden hiermee een groot aandeel in de winst.
wedstrijddag 2:
Eloise Tribolet maakt deel uit van het Franse team en won eenvoudig met 11-2 van Botswana. Eloise had een slaggemiddelde van 0.500 in deze tweede wedstrijd van het Franse team. Om 19.00 uur speelde Nederland tegen Spanje. Aan slag bleken zeven hits voldoende te zijn om een regelmatige 7-0 score op te bouwen in maar vijf innings. Ginger de Weert stond de Spaanse dames maar een hit toe. Britt Vonk voert de lijst met slaggemiddeldes aan. Zij staat op 1.000 met 4 uit 4.
Infomatie en wedstrijdbeelden van het OKT vindt u via de site van het WBSC.
wedstrijddag 3:
Waar toch vele kenners bang voor waren, gebeurde. Groot Brittannie had immers vele Amerikaanse spelers met Engelse paspoorten weten te recruteren en waren vastbesloten om tegen Nederland alles in de strijd te gooien om te winnen. De Britse ploeg won verdiend met 5-2.
Het werd een duel waar de punten duur bleken en waarbij zowel Nederland als GB aan het eind van de wedstrijd de honken vol kregen en nauwelijks scoorden.
GB opende de score in de 2e inning en wist in de 3e inning op weinig hits en foutjes twee keer te scoren: 3-0.
In de vierde inning kwam Nederland met honkslagen terug in de wedstrijd en werd de achterstand verkleind tot 3-2. Tot vier keer toe werd Britt Vonk, met spelers op de honken, getrakteerd op een intentional walk. Hierdoor kon zij op die momenten vooral in de laatste fase van de wedstrijd niet de belangrijke punten binnen slaan. Nederland gebruikte drie pitchers om de Britse ploeg te stoppen. Zij moesten 8 hits toestaan. Nederland kwam niet verder dan 4 hits. Dit aantal had op 6 uit kunnen komen, indien de Britse outfielders niet twee perfectie vangballen maakten in de laatste Nederlandse slagbeurt. Deze twee zeer belangrijke nullen in de 7e Nederlandse slagbeurt voorkwamen Nederlandse kansen. Dit om de 5-2 voorsprong die in de 5e inning was gecreëerd door Groot Brittannië te veranderen.
Door deze nederlaag is de "road to Tokio" nagenoeg afgesloten. Nederland dient alle wedstrijden te winnen en is vervolgens afhankelijk van andere teams om een hoger winstpercentage te behalen.
wedstrijddag 4:
De Olympische droom spat uit elkaar.
Wat een fantastische start! Een dag na de dramatische nederlaag tegen Groot Brittannië. Negen dames aan slag op de Italiaanse ace Greta Cecchetti en dan na één slagbeurt de blik naar het scorebord: Nederland – Italië 4-0. Dit dankzij RBI honkslagen van Maxime van Dalen, Virginie Anneveld en Jessie van Aalst. Het talrijke publiek was door het dolle heen. Zou Nederland dan hun droom waar maken en de “road to Tokyo” alsnog ingevuld zien?
Maar na die eerste (en enige!) Nederlandse slagkrachtige inning toonde Italië veerkracht. In de gelijkmakende eerste slagbeurt opende Italië meteen met twee driehonkslagen op Rebecca Soumeru, die vervolgens snel werd gewisseld voor Ginger de Weert met een 4-1 voorsprong.
In de tweede inning had Oranje opnieuw de kans om te scoren. Greta Cecchetti, werd al snel vervangen, maar haar vervanger – Ilaria Cacciamani – kwam echter zonder kleerscheuren uit de inning. Het kantelpunt in de wedstrijd volgde in de gelijkmakende tweede slagbeurt, toen – net als een dag eerder – een Nederlands veldfoutje aan de basis stond van een grote inning van de tegenstander.
Met twee uit sloegen Italo-Amerikanen Emily Carosone (3-run) en Erika Piancastelli (solo) back-to-back homeruns om Italië een 5-4 voorsprong te geven. Kon Nederland terugkomen in de wedstrijd? Het publiek bleef achter de ploeg staan en moedigde aan waar het kon. Nee dus. Toen in de derde inning derde honkvrouw Giulia Longhi de derde bal over de hekken joeg voor de Azzuri was de wedstrijd in feite gespeeld. Het leverde twee punten op en het werd 7-4. De wedstrijd was eigenlijk na drie innings afgelopen.
Nederland had nog vier innings de kans om te scoren. Wist de slagploeg op Cecchetti, toch niet de minste, in 1.2 innings zeven honkslagen te slaan. Op het werpen van Cacciamani ( 7-1-2) kwam zij niet verder dan twee honkslagen in 5.2 innings. Na zeven innings stond er daarom een 7-4 einduitslag op het scorebord. Waar de Italianen zaterdag om 15.00uur tegen Groot-Brittannie spelen om plaatsing voor de Olympische Spelen, kwam er voor Oranje een teleurstellend vroeg einde aan de Olympische droom. Een droom die pas in 2028 weer een kans krijgt. Softbal is geen onderdeel van de eerstvolgende Olympische Spelen in Parijs (2024). Vermoedelijk wel van de OS die in 2028 gehouden worden in Los Angeles.
wedstrijddag 5:
Het Nederlandse team won op een duidelijke manier van Tsjechië met 7-0 in vijf innings. Tijdens die wedstrijd werd op een zeer passende wijze afscheid genomen van Rebecca Soumeru, een sportvrouw in hart en nieren. Na 20 jaren in verschillende Nederlandse teams te hebben gespeeld werd er op emotionele wijze afscheid genomen van een professionele speler die altijd de volle 100% inzet toonde tijdens de vele wedstrijden en toernooien die zij speelde. Zij was een voorbeeld voor velen!!
Italië bleek in de finale de terechte ploeg te zijn, die deel mag nemen aan de Olympische Spelen. Op de meeste fronten en gedurende het gehele toernooi bleek de Italiaanse ploeg de beste.
De teamslaggemiddeldes van 0.358 (GB), 0345 (Ned.) en 0.339 (Italië) zaten dicht bij elkaar, maar verdedigend waren de Italianen het best. Dit met een ERA van 1.06 en een fielding van 0.993. (1 foutje in het gehele toernooi).
In de laatste wedstrijd was Greta Cecchetti wederom ijzersterk. In 7 innings gooide ze 13-0-3.