Een softbalthriller, die een Italiaans kampioenschap oplevert!

Een softbalthriller, die een Italiaans kampioenschap oplevert!

Het mocht niet zo zijn. Alle wedstrijden voorafgaand aan de finale gewonnen en dan gaat het in de finale net mis.


Het EK in Ostrava bekent weer een enorme hoeveelheid landen die graag wil deelnemen aan dit sterkste toernooi voor landenteams in Europa. 23 teams zullen deelnemen er ervaren wat de verschillen zijn. Wedstrijden op hoog niveau, maar ook wedstrijden waar de mercy=rule van toepassing zal zijn. In de beginfase van het toernooi met de poulewedstrijden dienen er vaak twee wedstrijden op een dag gespeeld te worden. Bij een aantal landen zullen wellicht pick-up players ingevlogen worden, omdat in het verlengde van dit EK een OKT georganiseerd wordt, waarbij de beste zes landen van dit EK strijden om één ticket voor de Olympische Spelen in 2020. Voor Nederland zaak om zich bij de beste zes ploegen te plaatsten natuurlijk, maar de ploeg wil dolgraag de titel verdedigen en zal met name in Italië, maar ook in Tsjechië en de altijd gevaarlijke outsider Groot- Brittannië de concurrenten zien.
Het wordt hopelijk een week waarbij de Nederlandse teamspelers in het algemeen en Tex Town Tigers (Laura Wissink!) in het bijzonder veel kansen krijgen om te kunnen spelen. De mercy-rule-wedstrijden, zullen daar vaak een goede gelegenheid voor zijn. Vanuit de Tigers zien we natuurlijk Laura Wissink, die vorig jaar nog debuteerde tijdens het WK. Dan Britt Vonk die een vaste waarde heeft op de korte stop positie. Eloise Tribolet die de Frans kleuren vertegenwoordigt. Ten slotte ondersteunen Robbert en Lisa Kovecevic het Duitse team als ass. coach en speler. 

 

zondag: Nederland - Hongarije 19-0 en Nederland - Ierland 13-2
Nederland won op de eerste dag beide wedstrijden: 19-0 tegen Hongarije en 13-2 tegen Ierland.  Dit niet met teveel teamwisselingen om alle spelers zich te laten bewijzen overigens. In de wedstrijd tegen Ierland leek het erop dat men de ploeg misschien had ondersschat, want het stond nog maar 2-2 in de 4e inning. In de 5e inning werd er van Ierse (of Amerikaanse) pitchers gewisseld en was het ijs gebroken en werden er 11 punten gescoord.
Italië boekte op hun eerste speeldag overigens een monsterscore. Turkije kreeg met 41-0 softballers van de Azurri. Deze hoeveelheid punten zou Italië aan het eind van het toernooi nog wel eens hulp kunnen bieden als ploegen in de winnaarspoule te maken krijgen met gelijke winstpercentages. Voor Turkije was het niet inspirerend. Italië sloeg in twee innings 30 hits, waaronder 10 homeruns.

 

maandag : Nederland - Polen 10-0
Wederom een wedstrijd met een mercy rule: Nederland wint met 10-0 van Polen. Het duel tegen Rusland heeft een "rain-delay" en wordt op dag drie afgerond. Rusland blijkt na een aantal jaren niet meer in staat om mee te doen voor de prijzen. 

 

dinsdag: Nederland - Rusland 6-3 / Italië - Nederland 2-6
De inhaalwedstrijd tegen Rusland leverde een 6-3 overwinning op. 's Avonds kreeg het team de eerste krachtproef. Van Italië werd met 6-2 gewonnen. De slagploeg van Nederland kon met negen hits meer runs fabriceren, dan de 6 hits die de Italianen wisten te slaan op Eva Voortman. (7-1-6). Italië maakte vijf veldfouten en na vier innings stond het al 6-1 voor Oranje. De laatste innings leverden voor Italië nog een punt op. 
Groot Brittannië en Tsjechië wonnen tot nu toe ook alle wedstrijden. Zij spelen op dag drie tegen elkaar. Bij het Tsjechische team, stond Veronika Peckova op de plaat. Ze gooide maar liefst 17x 3-slag, 1x wijd en kreeg 6 hits tegen. Tsjechie produceerde twee hits en verloor in de achtste inning met 2-0. Nederland won met 5-1 van Griekenland, waarbij Nederland en Groot Brittanië nog ongeslagen zijn.

 

woensdag: Nederland - Griekenland 5-1 / Nederland - Frankrijk 7-0
Op de vierde speeldag dienen er twee wedstrijden gespeeld te worden. Dat het tegen Spanje weer een mery rule wedstijd zou worden, was al even ingecalculeerd. Het werd met Laura Wissink als catcher 10-0 in vier innings voor Oranje. Op alle speeldagen zijn de nodige oud-Tigers op het veld in Ostrava te vinden: Dinet Oosting, die altijd voor goede acties zorgt, Ginger de Weert die nog steeds de pitching goed invult, Karin Tuk, zoals altijd aangemoedigd door haar familieleden Maaike, Jaap en Rick. Martina Lackner verzorgt nog steeds de pitching voor het Oostenrijks team. Virginie Anneveld, nog steeds een vaste waarde op het derde honk. Robert en Lisa Kovacevic zijn voor Duistland actief. Hij als coach; zij als speler. Monti van Brunt levert zijn bijdrage als ass.coach bij Tsjechië. Helaas moest Tsjechië haar meerdere erkennen in Italië. (10-0). Toppitcher Lucie Peckova werd gespaard. Zij zal vermoedelijk zaterdag tegen Great Britain worden ingezet. De avondwedstrijd Nederland - GB is belangrijk. Groot Brittanië dat won van Tjsechië, is evenals Nederland nog ongeslagen. De wedstrijd die om 20.45 start, is te volgen op TV.  Hans Vleugels en Cobus Oosting verzorgen de beelden en het het commentaar. Daarnaast neemt Playo TV beelden voor hun rekening.

 

donderdag: Nederland - Spanje 10-0 / Groot Brittannië - Nederlands 1 - 8

Nederland had voor het juiste tactische concept gekozen om de Engelsen, die ook nog ongeslagen waren, te verslaan. 
“Laat Eva Voortman pitchen en laat je eigen slagploeg duidelijk maken, dat er bij elke Nederlandse slagvrouw een honkslag op de loer ligt”.  
Dit concept sloeg aan. Eva gooide in vijf innings 6-0-4 en stond maar 1 punt toe in de vijfde inning. Doordat de twaalf hits (o.a. Dinet Oosting 3 uit 3,  Britt Vonk 2 uit 4, Charles 2 uit 3) goed waren voor 8 runs, hadden we na vijf innings te maken met de mercy rule. Nederland hoefde de zeven inings niet vol te maken en kon zeer tevreden afscheid nemen van het Nederlandse publiek.

Nederland staat - op dit moment - daarmee op de eerste plaatste in de winnaars poule.
1. Nederland                    4 wedstrijden – 4 keer gewonnen – 1.000
2. Great Brittain              4 wedstrijden  – 3 keer gewonnen – 0.750
3. Italië                           4 wedstrijden – 3 keer gewonnen – 0.750
4. Tjechië                        4 wedstrijden – 2 keer gewonnen – 0.500

Nederland speelt daardoor de finale tegen de winnaar die voortkomt uit het duel GB – Italië. Nederland speelt vrijdagavond tegen Tsjechië.

Wordt het weer een finale tussen Nederland en Italië?

Met het bereiken van de finaleronde hebben Nederland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Italië, Spanje en Frankrijk zich ook geplaatst voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 23 tot en met 27 juli wordt georganiseerd op het complex van UVV in Utrecht. Daar krijgt het zestal gezelschap van Botswana en Zuid-Afrika. De winnaar van dit evenement verovert één ticket voor de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokyo.

 

vrijdag : Eloise Tribolet heeft met haar Franse team een hele goede prestatie geleverd. Het team behaalde een zesde plek! Daarmee is de Franse ploeg er in geslaagd om een ticket te bemachtigen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi.

 

Nederland Tsjechië: 6-2
Doordat dat het Nederlands team reeds verzekerd was van de finalewedstrijd, kon de technische staf een aantal basisspelers vrijaf geven. Dit betekende o.a. dat we Laura Wissink achter de plaat zagen, Soclaina Van Gurp de korte stop positie bezette en Mariëlle Vleugels als eerste honkvrouw in actie kwam. Voor Laura de kans om weer wat te laten zien en in de eerste inning de zenuwen van zich af te spelen. Voor de Tsjechen was er een dubbele taak. Voor eigen publiek tegen titelkandidaat Nederland een goede wedstrijd spelen en tegelijkertijd je beste pitcher bewaren voor het duel om de derde plaats dat zaterdagmiddag plaatsvindt tegen Great Britain.

De ploegen hielden elkaar met de hitting redelijk in evenwicht. Zeven Tsjechische hits, tegenover maar zes Nederlandse hits. Oranje scoorde in derde inning maar liefst drie keer. Nadat van Cindy der Zanden en Britt Vonk op de kussens waren gekomen, volgde een verre tik in het rechtsveld van Damisha Charles waarop beide eerstgenoemde dames scoorden. Virginie Anneveld knalde de bal in haar slagbeurt vervolgens in het linksveld, waarop Damisha Charles het derde punt scoorde. Het trotse Nederlandse gevoel werd weer eens getoond.

De Tsjechen kwamen in de vierde inning nog even terug, doordat Jakeso door een homerun van Rendlova scoorde. Het Tsjechische publiek reageerde enthousiast, doordat de score tegen het altijd lastige Nederland terug was gebracht tot maar één punt. Zou het misschien lukken? Nee, was het antwoord. In de vijfde slagbeurt kwamen er Nederlandse wissels en die wilden wel even laten zien waarom ze in het slagperk stonden. Karin Tuk, die Laura Wissink verving, knalde de bal in de 6e inning over de hekken (5-2) en nam Soclaina van Gurp mee. Daarna liet ook Chantal Versluis er geen misverstand over bestaan en produceerde eveneens een homerun (6-2). Bij alle homeruns werd er vuurwerk afgestoken!

Ilona Andringa die in 6 innings 5-0-6-2 noteerde werd in de 7e inning vervangen door Ginger de Weert.

Nederland kan zich, na een klein feestje, gaan opmaken voor de klassieker: Nederland-Italië. 

 

Zaterdag: Een softbalthriller die Italië aan de titel helpt.

Nederland – Italië werd een echte finale, waar spanning, heerlijke acties en druk in terug te vinden waren. Het werd eveneens een waar “pitchersduel”. Dit alles voor meer dan 600 toeschouwers. 

Greta Cecchetti domineerde in 7 innings. Maar liefst 12 x 3-slag gooide ze, terwijl ze maar 5 hits toestond. Ze gaf de Nederlandse slagploeg nauwelijks kansen. Een van de kansen deed zich voor in de eerste inning. Een 4-wijd van Dinet Oosting, een steal en een honkslag van Maxime van Dalen vormden de basis voor de 1-0.

Maar ook Italië kreeg weinig mogelijkheden. Eva Voortman gooide in 4 1/3 innings met de cijfers 5-1-6 goed. Italië kwam in de tweede inning langszij toen Gasparotto de bal over de hekken joeg.

In de derde inning leek het met volle honken mis te gaan voor Nederland, ware het niet dat catcher Dinet Oosting een sublieme actie in huis had. Met drie honken bezet, betekende het voor de honklopers dat ze dienden te lopen op elke grondbal. Hetgeen geschiedde. De bal werd net op tijd gepakt en op thuis aangegooid. Dinet tikte de thuisplaat aan voor de eerste nul maakte zonder wachten een gooibeweging naar het eerste honk om daar de tweede nul te maken. Althans zo goed leek de actie. Ze hield echter de bal vast, gooide niet naar het 1e honk, maar draaide zich om en “knalde” de loper van drie af. “Masterclass softball”! Het bleef 1-1.

Nadat de vierde inning geen punten opleverde voor beide teams, kwam de beslissing in de 5e inning. Rotondo had een honkslag in het midveld. Toen Vigna weer een 60-miles-pitch van Eva Voortman voorbij zag komen, sloeg ze voluit. De bal ging over de hekken. 1-3.

Nederland wisselde meteen van pitchers en Rebecca Soumeru moest onder hoge spanning en enorme druk de pitching overnemen en de Italianen geen enkele kans meer geven. Een ongeloofllijk moeilike opdracht om dit relief-pitchen in te vullen! Ze gooide in 2 2/3 inning 4-0-0 nagenoeg perfect.

Het Nederlandse team stond onder grote druk. Zou de titelverdediger nog kansen krijgen? Virginie Anneveld wist het wel. Ze zag Jessie van Aalst helaas uitgaan. Haar tik bleek in die 6e inning echter niet te vangen. De bal van Virginie ging over de hekken: 2-3.

Daarbij bleef het helaas. Het inzetten van Karin Tuk in de 7e en laatste slagbeurt haalde niets meer uit. Italië werd Europees Kampioen 2019. 

Hiermee is ten aanzien voor de Olympische Spelen nog niets verspeeld. Tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat later deze maand in Utrecht verspeeld wordt, spelen Italië, Nederland, Groot Brittannië, Tsjechië, Spanje en Frankrijk als beste zes ploegen van Europa en Botswana en Zuid-Afrika als beste landen van Afrika tegen elkaar om slechts één ticket voor de Olympische Spelen.

 

 

Olympisch Kwalificatie Toernooi in Utrecht (OKT)

In Tsjechië verdedigt het Koninkrijksteam van 30 juni tot 6 juli de Europese titel en strijdt het bovendien om plaatsing voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat enkele weken later in Utrecht gespeeld wordt.

Het Koninkrijksteam verdedigt dus niet alleen de in 2017 (ongeslagen) behaalde Europese titel, maar moet zich bij de beste zes landen zien te spelen om zich te plaatsen voor het OKT in Utrecht, waar het ultieme doel – plaatsing voor de Olympische Spelen van 2020 – behaald moet worden. Het toernooi wordt gehouden van dinsdag 23 tot en met zondag 28 juli 2019.

Voor dit toernooi kunnen de twee beste Afrikaanse teams en de zes sterkste Europese teams zich plaatsen. Tijdens het OKT in Utrecht kan vervolgens één team zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Eerder plaatsten gastheer Japan en wereldkampioen de Verenigde Staten zich al voor de Zomer Spelen in de Japanse hoofdstad. Aan het Olympisch softbaltoernooi in 2020 doen slechts zes landen mee.

(https://www.softbalsite.com/2019/06/27/video-okt-promovideo/)